Wydrukuj tę stronę
środa, 19 sierpień 2020 10:15

Jaka powinna być kasa online do gastronomii?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Rozwiązanie sprzedażowe zastosowane w restauracji, barze, a nawet małej budce z hot-dogami ma ogromny wpływ na jakość obsługi i zadowolenie klienta. Podpowiadamy, jaka powinna być kasa online do gastronomii – jakie funkcje musi spełniać i jak dopasować urządzenie do specyfiki konkretnej placówki.

Odroczony o pół roku ze względu na obostrzenia utrudniające funkcjonowanie lokalom gastronomicznym, termin wprowadzenia kas online dla branży HoReCa zbliża się wielkimi krokami. Stacjonarne placówki gastronomiczne, firmy świadczące usługi krótkotrwałego zakwaterowania, a także składy opału muszą mieć kasy fiskalne online od 1 stycznia 2021 r.!

 

Kasa online do gastronomii

Choć do obowiązującego terminu pozostało jeszcze kilka miesięcy, wiele punktów gastronomicznych już teraz decyduje się na kupno odpowiedniego urządzenia. Warto pamiętać, iż według danych GUS w Polsce funkcjonuje niemal 70 tys. placówek gastronomicznych – restauracji, barów mlecznych, fast-foodów, pizzerii i wielu innych. Do tego dochodzi kilkanaście tysięcy obiektów noclegowych oraz wiele składów opału. Zakup kasy online do gastronomii odpowiednio wcześniej pozwoli podatnikowi uniknąć sytuacji, w której zabraknie najbardziej pożądanych urządzeń.

Kasa online do gastronomii powinna odpowiadać potrzebom placówki. W zależności od specyfiki usług i obsługi, sprawdzą się różnego typu urządzenia. Wybór warto dobrze przemyśleć. Okazuje się bowiem, iż sposób prowadzenia sprzedaży odgrywa bardzo ważną rolę w satysfakcji klienta.

 

Prosta kasa online do gastronomii

Lodziarnie, budki z goframi, grill bary – w takich i innych prostych punktach gastronomicznych, bez obsługi kelnerskiej i systemu zamówień, korzystną opcją może się okazać prosta kasa online. Wśród urządzeń chętnie wybieranych w branży gastronomicznej można wymienić m.in. Posnet ERGO Online, Elzab K10 Online czy innowacyjne połączenie kasy fiskalnej, drukarki fiskalnej i terminala płatniczego – POSPAY Online.

Ostatnie rozwiązanie – fiskalny terminal płatniczy – okazuje się szczególnie korzystne dla tych lokali, które chcą zapewnić swoim klientom możliwość płatności bezgotówkowych. Wybór trzech urządzeń w jednym generuje znaczne oszczędności. Co więcej, opcja pracy w trybie drukarkowym pozwoli w przyszłości rozszerzyć wyposażenie stanowiska kasjerskiego o system kasowy.

 

System gastronomiczny

Nie tylko duże restauracje z obsługą kelnerską, ale też mniejsze lokale, fast-foody i bary, coraz częściej decydują się na korzystanie z systemu gastronomicznego. Obsługa gości odbywa się za pośrednictwem specjalnego oprogramowania dostosowanego do potrzeb gastronomii. W takich przypadkach optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie drukarki fiskalnej online. Urządzenie takie pracuje za pośrednictwem programu. Oprócz paragonów fiskalnych, drukuje też wiele innych dokumentów: faktury, potwierdzenia zamówień, bony rabatowe itp.

 

Wybierając kasę online do gastronomii, warto zwrócić uwagę na cechy takie jak:

Wytrzymałość obudowy

Odporność na wilgoć i zapylenie

Dostępność pokrowca zabezpieczającego

Niezawodność

Wytrzymałość akumulatora w przypadku urządzeń mobilnych

Dodatkowe funkcje

Czytelność wyświetlacza

Kompaktowość gabarytów

 

Polecane kasy online do gastronomii:

Posnet ERGO Online

Elzab K10 Online

Novitus NANO Online

Posnet REVO Online

Novitus NEXT Online

 

Fiskalny terminal płatniczy do gastronomii:

POSPAY Online

 

Polecane drukarki online do gastronomii:

Posnet TEMO Online

Posnet TRIO Online

Posnet THERMAL XL2

 

Kasy fiskalne online Warszawa – zobacz naszą ofertę!

 

Więcej o kasach online do gastronomii czytaj TUTAJ

Czytany 1277 razy

Artykuły powiązane