Aby waga elektroniczna podawała prawidłowe wyniki, przed dopuszczeniem do użytku należy ją odpowiednio skalibrować. Kalibracja, nazywana także adjustacją wagi, to szereg czynności mających na celu skorygowanie wskazań urządzenia, tak aby jak najwierniej odpowiadały one rzeczywistości. Kalibrację wykonuje się za pomocą wzorca masy zbliżonej do maksymalnego obciążenia regulowanej wagi. Zwykły użytkownik wagi sklepowej nie jest uprawniony do samodzielnego dokonywania tej czynności. Zgodnie z przepisami może to zrobić jedynie producent lub autoryzowany serwis naprawczy.
Kiedy waga sklepowa wymaga kalibracji?
Każda waga elektroniczna przed popuszczeniem do użytku i legalizacją jest kalibrowana. Dzięki temu kupując nowe urządzenie od autoryzowanego dealera mamy pewność, że wykazywane wyniki będą prawidłowe i nie będą przekłamywały. Ponadto kalibracji należy dokonać w przypadku uszkodzenia wagi lub stwierdzenia, że wskazywane wyniki ważenia nie są prawidłowe. Wykonanie kalibracji zawsze wymaga legalizacji ponownej urządzenia. Właśnie dlatego - jak piszemy w dalszej części tego poradnika w rozdziale „Legalizacja wag” - po każdej naprawie serwisowej uprawniony podmiot poddaje urządzenie ponownej legalizacji.
Innym rodzajem kalibracji jest kalibracja wewnętrzna, która nie wymaga ponownej legalizacji wagi sklepowej. Różnica między standardową kalibracją a kalibracją wewnętrzną polega na tym, iż w tym drugim przypadku działają wzorce kalibracji umieszczone wewnątrz wagi. Czynność kalibracji dokonuje się automatycznie lub na życzenie użytkownika wykonuje ją uprawniony serwis.
Adjustacja wagi sklepowej często jest niezbędna przed ponowną legalizacją, która wynika po prostu z obowiązujących terminów. Jeśli urzędnik po wykonaniu testu stwierdzi, że urządzenie przekłamuje wyniki, konieczne jest zwrócenie się do uprawnionego serwisu o wyregulowanie wagi. Inaczej nie będzie ona mogła uzyskać legalizacji ponownej.
Dobrze ważąca waga
Każdy użytkownik może przyczynić się do tego, aby waga sklepowa ważyła prawidłowo przez dłuższy czas. Przede wszystkim obsługujmy to urządzenie zgodnie z zaleceniami producenta. Nigdy nie kładźmy na szalce wagi towarów o masie większej niż dopuszczalna dla danego modelu. Produkty zawsze kładźmy w centralnej części nośni ładunku (szalki). Pod żadnym pozorem nie zeskrobujmy nożem zabrudzeń czy etykiet niechcący przyklejonych na szalce czy innych częściach urządzenia. Każda waga elektroniczna ma również określony zakres temperatury, w której może być użytkowana. Dla standardowej wagi sklepowej jest to najczęściej od -10 °C do +40 °C, ale w zależności od modelu granice te mogą być inne. Starajmy się zapewnić urządzeniu odpowiednie warunki pracy. Jeśli obsługa w bardzo niskich temperaturach należy do specyfiki naszej działalności - na przykład gdy handlujemy zimą na targowiskach - znajdźmy wagę dostosowaną do takich warunków. Dzięki temu nasze urządzenie będzie funkcjonowało prawidłowo przez długi czas.