piątek, 17 styczeń 2020 14:28

Działalność gastronomiczna a stosowanie kas fiskalnych online

Oceń ten artykuł
(5 głosów)

Czy cukiernia serwująca lody musi mieć kasę fiskalną online od 1 lipca 2020 r.? A co z piekarnią, która oferuje swoim klientom burgery? Nowe przepisy wprowadzają obowiązek stosowania kas fiskalnych online w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Organy podatkowe w interpretacjach indywidualnych wyjaśniają, jak konkretnie należy rozumieć te wytyczne.

Branża gastronomiczna wkrótce zostanie objęta obowiązkiem stosowania kas fiskalnych online. Nowe urządzenia zostały wyposażone w funkcję przesyłania danych do Centralnego Repozytorium Kas (CRK) – systemu prowadzonego przez administrację skarbową w celu m.in. analizowania poprawności rejestrowanych transakcji.

 

Podatnicy świadczący usługi związane z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych (w tym również sezonowo) oraz usługi przygotowywania żywności dla odbiorów zewnętrznych (usługi cateringowe) muszą stosować kasę fiskalną niezależnie od wysokości osiąganego obrotu. Przepisy wyłączające stacjonarną gastronomię z prawa do zwolnienia podmiotowego z kas weszły w życie już w 2015 r. Od 1 lipca 2020 r. branżę gastronomiczną czeka kolejna zmiana.

 

Stosowanie kas fiskalnych online w gastronomii

Zgodnie z nowymi przepisami, od 1 lipca 2020 r. kasy fiskalne online muszą stosować podatnicy wykonujący następujące czynności:

  • usługi związane z wyżywieniem wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo
  • usługi w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania
  • sprzedaż węgla, brykietu i podobnych paliw stałych wytwarzanych z węgla, węgla brunatnego, koksu i półkoksu przeznaczonych do celów opałowych

 

Kasy fiskalne online w gastronomii wzbudzają więcej wątpliwości niż w przypadku jakiejkolwiek innej branży zobowiązanej do wymiany urządzeń. O ile bowiem nikt nie ma wątpliwości, iż lokale takie jak bary, restauracje czy pizzerie kwalifikują się pod działalność gastronomiczną objętą obowiązkiem stosowania kas online, o tyle w przypadku np. cukierni czy piekarni oferujących klientom kawę i miejsca przy stolikach, interpretacja przepisów nie jest już taka oczywista.

 

Działalność gastronomiczna a stosowanie kas fiskalnych online

Pomoce w rozstrzygnięciu tego typu kwestii okażą się interpretacje indywidualne organów podatkowych. Odkąd nowe przepisy dotyczące kas fiskalnych online w gastronomii weszły w życie, wydano ich już kilka. W myśl podanych w nich wyjaśnień, aby ustalić, czy sprzedaż żywności zobowiązuje podatnika do wymiany kas fiskalnych na urządzenia online’owe, należy zdefiniować dwa elementy:

  • Usługi związane z wyżywieniem
  • Usługi stacjonarnej placówki gastronomicznej

 

Usługi związane z wyżywieniem to czynności określone w dziale 56 PKWiU. Swoim zakresem obejmuje on usługi związane z zapewnieniem pełnego wyżywienia przeznaczonego do konsumpcji bezpośredniej w restauracjach. Dotyczy to także restauracji samoobsługowych oraz lokali oferujących posiłki na wynos. Działalność gastronomiczna objęta PKWiU obejmuje lokale z miejscami do siedzenia lub bez. Istotny w tym wypadku jest fakt, iż serwowane posiłki przeznaczone są do bezpośredniej konsumpcji – bez względu na rodzaj obiektu.

 

W interpretacjach indywidualnych organy podatkowe powołują się również na definicję słowa „gastronomia” zawartą w „Słowniku Języka Polskiego” PWN. Pod pojęciem tym należy rozumieć „działalność produkcyjno-usługową obejmującą prowadzenie restauracji, barów itp.”, a także „sztukę przyrządzania potraw”.

W statystyce publicznej z kolei gastronomia to zakład lub punkt gastronomiczny stały bądź sezonowy, którego przedmiotem działalności jest przygotowywanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu i na wynos.

 

Placówki gastronomiczne dzielimy na ogólnodostępne oraz nastawione na obsługę konkretnej grupy konsumentów. Zaliczają się do nich także punkty gastronomiczne prowadzące ograniczoną działalność gastronomiczną, np. lodziarnie, smażalnie, bufety na stadionie, pijalnie itp. Placówki gastronomiczne mogą być prowadzone samodzielnie lub w obrębie hoteli i innych obiektów noclegowych, schronisk, pól kempingowych, ale też w wagonach kolejowych czy na statkach pasażerskich. Według danych GUS, stacjonarną placówką gastronomiczną będzie m.in. restauracja, bar, stołówka, całoroczna lub sezonowa placówka gastronomiczna itp.

Do placówek gastronomicznych nie zaliczamy natomiast ruchomych punktów sprzedaży detalicznej i automatów sprzedażowych.

 

Kasa online w gastronomii – interpretacje organów podatkowych

Wydawane w 2019 r. interpretacje indywidualne rozwiewają wiele wątpliwości co do konieczności stosowania kas fiskalnych w gastronomii. Organy podatkowe w większości przypadków uznają za konieczne wprowadzenie w punktach gastronomicznych kas online od 1 lipca 2020 r. Nie ma znaczenia miejsce, w jakim świadczone są usługi, obecność bądź brak stolików, krzeseł, sztućców i naczyń. Nie ma też znaczenia, czy posiłki przeznaczone są do spożycia na miejscu czy na wynos, czy w obiekcie znajduje się szatnia, toaleta, ogrzewanie itp. Jeśli podatnik przygotowuje posiłki do spożycia (nawet jeśli tym przygotowaniem jest wyłącznie podgrzanie) to świadczy usługi związane z wyżywieniem, które od 1 lipca 2020 r. muszą być obowiązkowo rejestrowane za pomocą kasy online.

 

Poniżej przykłady dwóch interpretacji indywidualnych wydanych przez organy podatkowe:

W Interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 13 listopada 2019 r. (nr 0115-KDIT1-1.4012.611.2019.1.AJ) wskazano na konieczność wymiany kasy na urządzenie online’owe w sklepie, który oprócz sprzedaży pieczywa i artykułów cukierniczych oferuje też lody i kawę (w papierowych kubkach lub filiżankach). W jednym ze sklepów tej sieci prowadzony jest także bar z burgerami. Organ podatkowy uznał, iż w takim wypadku świadczone są usługi związane z wyżywieniem, a podatnik musi zakupić kasy fiskalne online. Jednocześnie podkreślono, iż obowiązek wymiany kas dotyczy tylko tych punktów sieci, w której serwowana jest kawa, oferowane lody i burgery. Jeśli w danym sklepie sprzedawane są wyłącznie pieczywo i wyroby cukiernicze, wciąż można w nim stosować kasy tradycyjne z elektroniczną lub papierową kopią paragonu. Jeśli w przyszłości zostanie w takim sklepie uruchomiona „funkcja kawiarniana” przedsiębiorca będzie musiał wymienić kasę na online’ową.

 

Z kolei w Interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 1 października 2019 r. (nr 0112-KDIL2-2.4012.408.2019.2.MŁ) rozważano pytanie podatnika, który zamierza otworzyć sklepik szkolny w liceum ogólnokształcącym. W ofercie sklepiku miały znaleźć się m.in. gotowe wyroby gastronomiczne (drożdżówki, zapiekanki, kanapki na zimno i ciepło, napoje zimne i ciepłe). Przygotowywane na miejscu z gotowych produktów i półproduktów, po podgrzaniu miały być przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji poza punktem sprzedaży. Organ podatkowy uznał, iż podawanie dań jako gotowych i podgrzanych produktów kwalifikuje się do usług związanych z wyżywieniem. Podatnik będzie więc musiał wprowadzić kasę fiskalną w gastronomii do 1 lipca 2020 r.

 

Więcej o kasach online w gastronomii czytaj TUTAJ

Czytany 6002 razy Ostatnio zmieniany piątek, 17 styczeń 2020 14:33

Artykuły powiązane

  • Sprzedaż sezonowa – jaką kasę fiskalną wybrać? Sprzedaż sezonowa – jaką kasę fiskalną wybrać?

    Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim – sprzedaż sezonowa. Dla wielu przedsiębiorców ciepłe miesiące to okres największego (a czasem nawet jedynego w całym roku) zarobku. Otwierając sezonowy biznes pamiętaj, że obowiązują Cię przepisy dotyczące posiadania kasy fiskalnej. Sprawdź, jaka kasa fiskalna najlepiej sprawdzi się w sprzedaży sezonowej!

  • Kasy online od 2023 r. – obowiązkowe dla wszystkich? Kasy online od 2023 r. – obowiązkowe dla wszystkich?

    Wraz z końcem 2022 r. z półek serwisów fiskalnych znikną kasy fiskalne z elektroniczną kopią paragonu. To dalszy ciąg reformy fiskalnej prowadzonej w Polsce od 2019 roku. Co w praktyce oznacza dla przedsiębiorców? Czy musimy obowiązkowo wymienić urządzenia na kasy online od 2023 r.?

  • Nowa drukarka fiskalna Posnet Thermal HX – szybka, wytrzymała i nowoczesna Nowa drukarka fiskalna Posnet Thermal HX – szybka, wytrzymała i nowoczesna

    Nowa drukarka fiskalna Posnet Thermal HX dołączyła do urządzeń rejestrujących z rodziny Thermal. Co, wraz z pojawieniem w sprzedaży nowoczesnego sprzętu, zaproponował klientom wiodący producent kas i drukarek? W potrzeby których branż trafi Posnet? Poznaj główne zalety drukarki Thermal HX.    

  • Zakup kasy online po terminie a ulga 700 zł. Czy przysługuje? Zakup kasy online po terminie a ulga 700 zł. Czy przysługuje?

    Terminowe rozpoczęcie ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy online jest jednym z podstawowych warunków uzyskania ulgi do 700 zł za każde urządzenie. W praktyce jednak zdarzają się różne sytuacje – choroba, trudności z zakupem urządzenia, czy znane z ubiegłych lat zamknięcie branż ze względu na pandemię. Czy w takich okolicznościach zakup kasy online po terminie przekreśla prawo do ulgi 700 zł? W znalezieniu odpowiedzi pomocne będą interpretacje indywidualne.

  • Kasy online 2023 – czy będą obowiązkowe? Kasy online 2023 – czy będą obowiązkowe?

    Nowelizacja ustawy o VAT wprowadziła terminy, po których nie będzie już można kupić kasy z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii. Czy oznacza to, że kasy online 2023 roku będą obowiązkowe? Sprawdź aktualne przepisy!