środa, 05 sierpień 2020 15:57

Napiwek na paragonie – czy trzeba go uwzględnić?

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej muszą stosować kasę fiskalną od początku sprzedaży. Jeżeli prowadzisz restaurację, kawiarnię lub bar fast-food, już pierwszy gość twojego lokalu musi otrzymać paragon fiskalny za zamówiony posiłek! A co z napiwkiem? Czy napiwek na paragonie powinien być uwzględniony?

Kasy fiskalne są obowiązkowe dla podatników świadczących usługi związane z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Niezależnie od wysokości obrotów, usługi świadczone przez bary i restauracje należy rejestrować na urządzeniu fiskalnym od pierwszego gościa. Wkrótce lokale gastronomiczne będą musiały wymienić dotychczasowe sprzęty na innowacyjne kasy fiskalne online.

Niezależnie od stosowanego sprzętu, obowiązkiem placówek gastronomicznych jest ewidencjonowanie każdej transakcji na kasie fiskalnej. Czy również wszystkie napiwki na paragonie powinny być widoczne?

 

Napiwek na paragonie – dobrowolny czy obowiązkowy?

Istotne znaczenie ma kwestia, czy napiwek od klienta jest dobrowolny, czy też obowiązkowo doliczany do ceny usługi gastronomicznej. Podstawą prawną, która pomaga ustalić kwestię rejestrowania napiwków na kasie fiskalnej, jest ustawa o VAT.

Zgodnie z aktualnymi przepisami, każda usługa świadczona odpłatnie podlega opodatkowaniu. Świadczenie usługi musi wynikać z dwustronnego stosunku prawnego między usługobiorcą oraz usługodawcą. Zarówno jedna, jak i druga strona wiedzą dokładnie, jaka usługa ma być wykonana oraz jakie wynagrodzenie za nią przewidziano.

 

Dobrowolny napiwek nie musi być widoczny na paragonie

Dobrowolny napiwek od klienta nie spełnia powyższych kryteriów. Jak wynika z interpretacji Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 12 czerwca 2019 r., w takiej sytuacji pomiędzy usługodawcą a usługobiorcą nie zachodzi stosunek prawny. Klient nie ma obowiązku zapłaty napiwku w określonej wysokości, nie istnieje żadna umowa prawna, która to reguluje. Nie występuje odpłatne świadczenie usługi na wcześniej ustaloną kwotę. Wobec tego dobrowolny napiwek nie jest zaliczony do kategorii sprzedaży.

Napiwek niewliczany w cenę usługi gastronomicznej nie musi być rejestrowany na kasie fiskalnej.

  

Obowiązkowy napiwek na paragonie fiskalnym

W niektórych lokalach gastronomicznych możemy się spotkać z obowiązkowym napiwkiem. Zdarza się, że jest on doliczany do usługi każdorazowo, w przypadku dużego zamówienia lub podczas posiłków okolicznościowych dla większej grupy gości. Klienci są też poinformowani wcześniej o wysokości dodatkowej opłaty za serwis. W takich sytuacjach napiwki podlegają opodatkowaniu VAT, gdyż są one częścią wynagrodzenia za świadczoną usługę.

Z zapisów ustawy o VAT wynika wyraźnie, że podstawą opodatkowania jest wszystko, co stanowi zapłatę za dostawę towarów lub wykonaną usługę. W zapłatę włączają się otrzymane dotacje, subwencje i inne dopłaty o podobnym charakterze, które mają bezpośredni wpływ na cenę towarów lub usług świadczonych przez podatnika.

Napiwek na paragonie fiskalnym powinien być więc wydrukowany, jeżeli jest on obowiązkowo doliczany do ceny zamówienia, stanowi bowiem część składową podstawy opodatkowania VAT.

 

Zobacz też: Kasa online i terminal płatniczy w gastronomii

Czytany 449 razy

Artykuły powiązane

  • Wymiana kas fiskalnych na online 2021 – kiedy nie obowiązuje? Wymiana kas fiskalnych na online 2021 – kiedy nie obowiązuje?

    Przedsiębiorcom świadczącym usługi związane z wyżywieniem pozostało już tylko kilka dni na zakup nowego urządzenia. Wymiana kas fiskalnych na online 2021 nie zostanie odroczona – choć wielu podatników aż do końca miało na to nadzieję. Wybierając się do salonu sprzedaży kas online w Warszawie lub każdej innej miejscowości warto wcześniej zorientować się, czy obowiązek wymiany dotyczy wszystkich kas użytkowanych w firmie.

  • Kolejna branża z kasami online – już od 1 stycznia 2021 r.! Kolejna branża z kasami online – już od 1 stycznia 2021 r.!

    Nie tylko gastronomia i obiekty noclegowe, ale też podatnicy zajmujący się sprzedażą węgla, brykietu oraz m.in. koksu i półkoksu – od 1 stycznia 2021 r. branże te obejmie bezwzględny obowiązek stosowania kas fiskalnych online. Ministerstwo Finansów przypomniało o zbliżającym się terminie i nie zamierza go przesuwać.

  • Kasy online dla gastronomii i hoteli wkrótce obowiązkowe Kasy online dla gastronomii i hoteli wkrótce obowiązkowe

    Termin wymiany kas fiskalnych przez podatników świadczących usługi związane z wyżywieniem, prowadzących obiekty noclegowe i składy opału został już raz przesunięty. Zbliża się obowiązująca data dla tych branż. Pomimo kolejnego wprowadzenia obostrzeń i istotnego paraliżu firm z branży HoReCa, rząd zdaje się nie planować przesunięcia aktualnego terminu wymiany kas.

  • Jaka powinna być kasa online do gastronomii? Jaka powinna być kasa online do gastronomii?

    Rozwiązanie sprzedażowe zastosowane w restauracji, barze, a nawet małej budce z hot-dogami ma ogromny wpływ na jakość obsługi i zadowolenie klienta. Podpowiadamy, jaka powinna być kasa online do gastronomii – jakie funkcje musi spełniać i jak dopasować urządzenie do specyfiki konkretnej placówki.

  • Kasy online dla gastronomii i hoteli dopiero w 2021 r. Kasy online dla gastronomii i hoteli dopiero w 2021 r.

    Zamknięte obiekty noclegowe, restauracje i inne lokale ratujące się dostawą posiłków do domu i sprzedażą na wynos – tak obecnie wyglądają branże hotelarska i gastronomiczna. W takim stanie wymiana kas fiskalnych na online’owe byłaby dla tych firm bardzo trudna. Dlatego rząd zdecydował o odroczeniu obowiązku.